Shoppen als een chef. Wat kun je verwachten?
Struin als een topchef langs de mooiste ingrediënten, ontdek nieuwe producten en technieken en laat je verrassen door bijzondere makers en merken op de Low Food Festival Food market. Ga voor Mexicaanse tips & tricks langs bij Tortilleria Taiyari, proef een stukje Japan bij Dutch Wasabi, shop het unieke duurzame servies van Milou Broersen en zo is er nog veel meer te beleven. Natuurlijk kun je op de Food market ook genieten van een goed glas wijn en heerlijke hapjes. En wie weet loop je je favoriete chef nog tegen het lijf. Bezoek de Food Market van 11:00 tot 18:00 uur op zaterdag 7 en zondag 8 september.
Chocolate
makers
Zoet
Ooh la la... Bij Chocolatemakers kun je je zonder enig schuldgevoel tegoed doen aan de heerlijkste chocolade. Want alles draait hier om smaak en duurzaamheid. In hun solar-powered, emissievrije fabriek in Amsterdam maken ze hun chocolade met hart en ziel voor een gezond regenwoud en een eerlijke beloning voor boeren. Luister naar hun verhaal en proef de passie in elke reep.
Fromagerie
Kef
Kaas
In 1953 opende Abraham Kef zijn winkel in de Marnixstraat te Amsterdam. Abraham Kef was een pionier. Een flamboyante kaasboer en een verhalenverteller met een grote passie voor rauwmelkse kazen van kleine producenten. In zijn voetsporen beheert Marike van der Werff nu de winkel in de Marnixstraat. Vandaag de dag werken we bij Fromagerie Kef nog steeds veel met rauwmelkse, Franse kazen, maar inmiddels ook met verschillende lokale makers. Uiteindelijk zijn het producten met een bijzonder verhaal en een unieke smaakwaar we het meest blij van worden. En juist die verhalen en smaken zijn te horen en te proeven tijdens deze editie van het Low Food Festival.
621 Ferments
Smaakmakers
Wel de lusten, niet de lasten. Met de smaakmakers van 621 Ferments geef je jouw favoriete maaltijden de diepe smaak van garum (vissaus), zoals alleen chefs die kunnen maken. Maar dan zo uit een flesje. Merijn en Maarten zijn chefs bij restaurant Choux in Amsterdam en produceren hun garums duurzaam door het fermenteren van bewust gekozen natuurlijke ingrediënten, bijvoorbeeld uit afvalstromen van rundvlees en paddenstoelen. Kom langs en steun hun missie voor meer natuurlijke smaak en minder voedselverspilling.
Koji
Greens
Charcuterie
Koji Greens is een project waar ze bij Bistro Flores in Nijmegen bijzonder trots op zijn, en wij zijn ook trots dat ze op ons festival zijn! Ze hebben charcuterie ontwikkeld van groenten zoals koolraap, wortel, pastinaak, radijs, biet en rettich. Deze worden gepoft, gepekeld, 3 dagen gefermenteerd met Koji-schimmel en 4 weken gerijpt. Het resultaat? Een vegetarische charcuterie plank boordevol umami en kokumi. Dit wil je proeven.
Boerderij
Landzicht
Groente & Fruit
Ontdek de magie van Boerderij Landzicht op ons festival! Al meer dan 30 jaar telen ze 100% biologische gewassen in Strijen, waarbij ze zorgen voor een gezonde bodem, bloeiende planten, gelukkige dieren en blije mensen. Bij Boerderij Landzicht vind je een overvloed aan biologische groenten, fruit, aardappelen, kruiden, bloemen en spelt. Bezoek Boerderij Landzicht op het festival en proef het verschil!
Olives
& More
Olijfolie
Heerlijke olijven ontdekken in Zuid Europa, ja dat was fantastisch. Terug in Amsterdam vonden de oprichters van Olives & More het teleurstellend. De oplossing? Zelf importeren! Bij Olives & More proef je pure passie in elke olijf en elke druppel olijfolie. Smaakvol, gemakkelijk, en altijd vers! Hun producten zijn geliefd in de topkeukens van Nederland en België. Kom langs op het Low Food Festival en ontdek de prachtige olijfolies en bijzondere azijn soorten van Olives & More.
Dutch Wasabi
Smaakmakers
Een heerlijk stukje Japan in Nederland vind je bij Dutch Wasabi, opgericht door Sander van Kampen. Hij ruilde zijn kantoorleven in voor de tuinsector en teelt nu als eerste in Nederland wasabi, myoga, shiso en gember. In nauwe samenwerking met zijn boeren gebruikt hij duurzame teeltmethoden om de hoogste kwaliteit te garanderen. Makkelijk is dat zeker niet. Maar als echte pionier doet Sander niets liever dan unieke en smaakvolle producten leveren die mensen verrassen en inspireren.
Milou Broersen
Keramiek
Bij al dat heerlijke eten op de Food Market hoort natuurlijk servies. Daarom zijn we heel blij en trots dat Milou Broersen komt laten zien hoe handgemaakt porselein je eet ervaring kan versterken. In haar Amsterdamse studio wordt het servies dagelijks gemaakt met als inspiratiebronnen de Bauhaus principes en moderne architectuur uit de jaren ‘20. Minimalistisch, gemaakt om te gebruiken en een prachtig plaatje op tafel. Kom langs en je wil nooit meer eten van een ander bord.
Wakuli
Koffie
Wakuli is afgeleid van wakulima: boeren in het Swahili. Want het begint allemaal bij de koffieboeren. Zij moeten beloond worden voor de kwaliteit die ze leveren zodat ze goed kunnen leven van hun koffie en hun bedrijf toekomstbestendig kunnen maken. Daarvoor hebben ze toegang tot marktinformatie nodig en moeten ze kunnen investeren in hun bedrijf. Kortom ons doel: onafhankelijke, winstgevende en toekomstbestendige koffieboeren. Bij Wakuli worden koffieboeren goed betaald, krijgt de planeet meer liefde en drink jij de allerlekkerste koffies. Dat noemen wij echt goede koffie.
Real Oat Arts
Dranken
Zin in een cappuccino haverm*lk? Dan ben je op de juiste plek bij Real Oat Arts, oftewel ROA Barista. Deze Nederlandse food pioniers maken de perfecte plantaardige melk voor koffie, latte art, smoothies en meer. Rijk, zacht, romig en volgepakt met essentiële vitaminen en mineralen. ROA Barista is hoog in vezels, laag in calorieën en helpt je suikerspiegel reguleren. Proef en ontdek nog veel meer voordelen van ROA Barista op onze Food Market.
Spicy corner
by Chilli Chan’s X T-REX Sauces
Chilli Chan’s: Tijdens de COVID-lockdown in 2021 begon Eyan met experimenteren met haar moeders recepten en creëerde de kenmerkende crispy chili-olie. De enthousiaste reacties van vrienden en familie motiveerde haar om dit om te zetten in een bedrijf. Haar visie is om de vreugde van chili en smaakvol Chinees eten naar elk huishouden te brengen met natuurlijke, conserveringsmiddelvrije ingrediënten die voor iedereen toegankelijk zijn. T-Rex Sauces: Verwen je smaakpapillen met T-REX, waar hot sauces naar een hoger niveau getild worden! Opgericht door een chef uit Amsterdam, begon hun reis met de droom om de wereld kennis te laten maken met hot sauces vol intense smaken die naar meer doen verlangen.
Taigu
Japanse thee
Taigu staat bekend als de ultieme Japanse thee-ervaring in Amsterdam! Ze bieden een breed scala aan Japanse theeën, rechtstreeks geïmporteerd van hun partnerboerderij in Uji, Kyoto. Hun theeën zijn volledig biologisch en fair trade, zonder pesticiden en zonder slavernij. Bij Taigu kun je genieten van matcha, hojicha, genmaicha en meer, verwerkt in heerlijke latte's en andere dranken. Oh ja, en ze nemen hun kakigori-machine naar het festival, dus voor Japans schaafijs van matcha en hojicha, weet je waar je moet zijn.
Nero
Cooking
Pizza oven
Nero brengt de authentieke Italiaanse houtgestookte oven in een compact, draagbaar en snel jasje. Perfect voor thuis, in de tuin of zelfs tijdens een hike met vrienden. Deze pizza ovens zijn gemaakt voor avontuur. Gebruikersgericht ontwerp garandeert snelheid, gemak en topkwaliteit. Het Nero-team is ontstaan uit de behoefte om bestaande producten te overtreffen, met een focus op duurzame kwaliteit. Het begint bij het ontwerp en eindig tmet uitvoerig testen met traditionele pizza-chefs. Ontdek Nero Pizza op het Low Food Festival en ervaar zelf hoe traditie en innovatie samenkomen voor de ultieme pizza-ervaring!
The Good Spice
Specerijen
Specerijen die eerlijk en duurzaam zijn en die barsten van de smaak dankzij de kortste weg van het land naar jouw keuken. Dat is The Good Spice, opgericht door Iona Mulder. Na grondig onderzoek en bezoeken aan boeren, realiseerde Iona haar droom: een eerlijke specerijenhandel. The Good Spice kent alle boeren persoonlijk en betaalt hen ruim boven de marktprijs. De nieuwe oogst komt via de kortste route naar Nederland, terwijl in de traditionele specerijenhandel lange ketens en voedselfraude de norm zijn. En dat verschil proef je op onze Food Market.
Tortilleria Taiyari
Mexicaans
Tortillería Taiyari is de eerste authentieke Mexicaanse Tortillería & Molino in Nederland. De vrouwen achter Taiyari hebben een missie: de rijke Mexicaanse eetcultuur delen met de wereld en mensen verbinden met maïstortilla's, tostadas, totopos en nog veel meer heerlijks uit Mexico. Kom langs op de Low Food Festival Food Market en proef waarom Taiyaride Mexicaanse keuken in Nederland een boost heeft gegeven.
Wims Wafels
Hartig
Niet te moeilijk, wel véél te lekker. Wims Wafels zijn gemaakt van overgebleven aardappels van Wim uit Flevoland. En daarmee maak je van ieder gerecht iets heel bijzonders. Met weinig moeite en veel resultaat. Denk aan een wafel met spiegelei als ontbijt, met rendang als avondeten of gegratineerd als snack. Kom dat proeven op de Food Market en ontdek hoe lekker én gezond het kan zijn om voedselverspilling tegen te gaan.
Wils Bakery Café
Brood
Wils Bakery Café, onder leiding van Joris Bijdendijk, combineert het ambacht van een bakkerij met de warmte en gezelligheid van een Franse bistro. Op de Food Market staan ze met een bakfiets om op een traditionele manier hun heerlijke brood te verkopen. Van vers zuurdesembrood tot en met de echte, knapperige Franse baguette. Daar kun je mee thuiskomen.
Komproeven
delicatessen
Howard Komproe is naast comedian een groot liefhebber van eten. En alles wat daarbij komt kijken. Zo was hij deelnemer aan Celebrity Masterchef, organiseert hij BBQ-battles en is hij culinair ondernemer. Surinaamse worstenbroodjes, hot sauces, gin, vodka en meer. De man draait er z’n hand niet voor om. Tijdens deze editie van het Low Food Festival kan je van alles proeven bij z’n kraampje. Onze goedlachse kokende vriend zal er zijn om alles hoogst persoonlijk toe te lichten. Kortom, Komproeven!
Daffee
Koffie
Koffie van dadels? Ja! Maak kennis met Rahaf en haar inspirerende verhaal op ons festival! Na een operatie in 2013 kreeg ze te maken met voedingsbeperkingen en had ze dringend behoefte aan essentiële voedingsstoffen, zoals dadels. Normaal gesproken wordende pitten van dadels weggegooid, zowel door consumenten als in productieprocessen. Maar Rahaf, die niets van verspilling moet hebben, ontdekte al snel dat deze pitten vol voordelen zitten. Ze besloot een drankje van de pitten te maken, maar door de oorlogen conflicten in haar thuisland Syrië leek dit onmogelijk. Nu, jaren later, heeft Rahaf samen met Tamim haar droom waargemaakt en Daffee gelanceerd in Nederland.
Duikelman
Keukengereedschap
Ontdek het culinaire paradijs van Amsterdam bij Duikelman. Sinds 1940 dé kookwinkel waar topchefs en hobbykoks hun gereedschap vinden. Van de beste dunschiller tot dat handige zeefje, Duikelman biedt een ongeëvenaarde selectie van hoogwaardige kookspullen. Wat je ook zoekt, je vindt het hier – geen franje, alleen kwaliteit. Met decennia aan vakkennis en een assortiment dat zijn weerga niet kent, is Duikelman een waar instituut in de culinaire wereld
Organisatie
Initiatiefnemers en sponsors
Low Food Festival is bedoeld om de wereld van gastronomie drie dagen lang open te stellen voor iedereen die van goed, lekker en eerlijk eten houdt. Dat zouden we niet kunnen doen zonder de merken, producten en andere organisaties die ons steunen.